Mi kerüljön a karácsonyfa alá? Ajándékötletek 0-2 éves gyerekeknek
2020. november 03. írta: K. Virág Viki

Mi kerüljön a karácsonyfa alá? Ajándékötletek 0-2 éves gyerekeknek

Ha ajándékvásárlásról van szó, akkor azt gondolnánk, hogy a gyerekekkel van a legkönnyebb dolgunk, hiszen a boltok polcai szó szerint roskadoznak a különféle játékoktól és gyerekeknek szánt holmiktól. De pont emiatt nagyon könnyű elveszni a (sokszor teljesen haszontalan) gyerekcuccok tengerében. Főleg, ha nekünk még nincs gyerkőcünk, és fogalmunk sincs, hogy egy adott életkorban lévő gyereknek mire van szüksége, vagy mi az, ami leköti. Most, hogy a lányok lassan töltik a kettőt, már van némi tapasztalatom a legkisebbekkel kapcsolatban, éppen ezért szeretnék néhány ötletet adni, bízva abban, hogy meg tudom könnyíteni számotokra a karácsonyi ajándékvásárlást.
 

Ajándékötletek újszülötteknek

Ha újszülöttnek kerestek ajándékot, akkor én első körben azt tanácsolnám, hogy kérdezzétek meg a szülőket, hogy mire van szükségük. Egy kisbaba érkezése (főleg ha első gyerekről van szó), elég nagy kiadást jelent a család számára, és elképzelhető, hogy a 15. plüssfigura helyett sokkal jobban örülnének egy csomag pelenkának, vagy popsitörlőnek.
 
Ha biztonsági játékosként inkább a szülőkre bíznátok az ajándék kiválasztását, akkor jó ötlet lehet egy ajándékkártya. Akár ruhaboltba, akár drogériába szólót választotok, biztos, hogy hasznos lesz az ajándék, és örülni fognak neki a szülők.
 
Persze akkor is rengeteg lehetőségetek van, ha mindenképpen valamilyen tárgyi ajándékkal lepnétek meg a kicsit. Egy puha takaróval, egy monokróm babakönyvvel, egy játszószőnyeggel vagy egy rágókával szerintem nem nagyon lehet mellélőni.
 
Illetve ez az az életkor szerintem, amikor a praktikus dolgok mellett az emlékőrző ajándékoknak is nagy sikere lehet. Azoknak, amiket 10-20-30 év múlva elő lehet venni, és a segítségükkel fel lehet idézni a régi szép emlékeket. Például egy névre szóló babanapló, amiben a várandósságtól kezdve a gyerkőc 5. születésnapjáig minden fontos pillanatot meg tud örökíteni a szülő. Én a lányoknak is vezetek egy-egy naplót, és már most olyan jó elővenni és nosztalgiázni, feleleveníteni az első hónapok eseményeit. Pedig még csak 2 évesek. 
img_5576.JPG
 

Ajándékötletek 1 éves gyerekeknek

Az egy éves gyerkőc kíváncsisága óriási, és ahogy egyre jobban nyílik az értelme, szeretne mindent felfedezni. Így nekik olyan játékokat érdemes szerintem választani, amivel a kíváncsiságuk kielégíthető. Erre a matatófal például egy szuper megoldás, hiszen itt végre minden olyat megfoghat, kinyithat, megnyomhat, amit amúgy nem szabad.
 
Ugyan ezen az elven tuti befutók lehetnek a különböző nyomogatós játékok, például a távirányító vagy a telefon. A lányok nagyon szerették ebben a korban, zenélős, villogós, beszélős játékokat is. A Fisher Price-nak szuper interakítv játékai vannak, amik nem csak aranyosak, de fejlesztő hatásúak is. Nálunk a tanuló kutyusnak és a tabletnek nagyon nagy sikere van a mai napig.
 
Szintén ebben a korban kezdtek el érdeklődni a lányok a különböző tili-tolis, kinyitható, kukucskálós könyvek iránt. Imádták nézni, ahogy előbukkannak a figurák a lapok közül. Ezek többségében kemény lapos, leporelló könyvek, így a kicsik akár önállóan is tudják forgatni őket. Illetve aminek még nagy sikere volt nálunk, azok a különböző állatos könyvek. Nagyjából egy éves koruk körül kezdtük el az állathangokat megismertetni velük, és elég hamar meg is tanulták őket, szóval innentől kezdve imádták nézegetni a farmos mesekönyveket.
 
Egy éves kor körül válik igazán mókássá a gyerekek számára a fürdés. Persze korábban is élvezik a pancsolást, de ez az az életkor, amikor már stabilan tudnak ülni a fürdőkádban, és hosszabban is el tudnak szórakozni mindenféle játékkal. Fürdőkád szélére ragaszthatószivacsos figurák, gumikacsa és társai voltak nálunk a kedvencek.
 
A kézügyesség és a szem-kéz koordináció fejlesztésére már ebben az életkorban is találunk olyan játékokat, amikkel a gyerekek szívesen eljátszanak. A színes toronyépítőket például a lányok imádták már egy évesen is.
img_1748.JPG 

Ajándékötletek 2 éves gyerekeknek

Ahogyan haladunk előre az időben, úgy egyre könnyebb olyan játékot venni a gyerekeknek, ami igazán betalál náluk. Emlékszem, hogy tavaly karácsonykor alig tudtunk ötletet adni a rokonoknak, most viszont van egy csinos kis kívánságlistám, amiről majd mindenki kedve szerint tud csemegézni. 
 
Na de lássuk is, hogy mi az, ami jó választás lehet egy 2 éves gyerkőc számára. Ebben az életkorban már egyre nyitottabbak a gyerekek a rövidebb mesék iránt, és nem csak a képeskönyvek kötik le őket, hanem hajlandóak egy-egy rövid szöveget is végighallgatni. A kamény leporelló könyveket lassan le lehet váltani vékony lapos könyvekre, hiszen ekkorra már többnyire elég óvatosan tudnak ők maguk is lapozni ahhoz, hogy ne tépjék szét a lapokat. Mi most kezdtünk el felfedezni Pipp és Polli, valamint Boribon meséit, de Bogyó és Babóca is gyakran előkerül nálunk.
 
A 2 éves korú gyerekek már elkezdenek ismerkedni a szerepjátékokkal, utánozzák a szüleiket, úgyhogy minden olyan játéknak nagy sikere lehet, ami a háztartásban fellelhető eszközök kicsinyített mása. Jöhetnek a játékkonyhák, a teáscsészék, az első babák, vagy éppen kisfiúknál a szerszámos ládák, és fúró-faragó eszközök.
 
A kézügyességet és finommotorikát fejlesztő játékokat imádják a gyerekek, és általában hosszabb időre is le lehet ezekkel őket kötni. Gyurmázó készlet, varázshomok, vizes kifestő, zsírkréta, matricás füzet, mágneses horgászós játék és társai tuti befutók lesznek.
 
Nálunk ebben a korban kezdték el igazán érdekelni a lányokat a különböző építős és formabedobós, formaillesztős játékok, illetve a néhány darabos puzzle-ök. Egész ügyesen építenek például a Little Dutch gyönyörű pasztell színű építőkockáival. Most szeretnénk majd megvenni nekik a márka fa szivárványát, ami a kézügyesség mellett a térlátást és a kreativitást is fejleszti, hiszen rendkívül sok mindent lehet belőle építeni. De például ennek a korosztálynak már szuper választás lehet egy Lego Duplo készlet is.
img_3048.JPG
Remélem, hogy tudtam nektek segíteni ezekkel az ötletekkel, és így könnyebb lesz az idei ajándékok beszerzése. Ha van még olyan ajándékötlet, ami lemaradt a listáról, de nálatok nagy sikere volt, bátran osszátok meg kommentben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://inspirallak.blog.hu/api/trackback/id/tr7215913972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása