JÁTÉKOS BESZÉDFEJLESZTÉS 1 ÉVES KORBAN - SZÓKIMONDÓKÁVAL
2020. március 15. írta: K. Virág Viki

JÁTÉKOS BESZÉDFEJLESZTÉS 1 ÉVES KORBAN - SZÓKIMONDÓKÁVAL

Azoknak, akik rendszeresen követik a blogot, valószínűleg már nem ismeretlen a SzóKiMondóka, hiszen nemrég írtam róluk és az egyik termékükről, a Mondókakockáról, amivel a FeMini Box Anya Kicsi Kincse kiadásában ismerkedtünk meg. Azóta is szinte napi rendszerességgel játszunk vele, a lányok nagyon élvezik ezeket a mondókákat, úgyhogy amikor megkeresett Viola, hogy kipróbálnám-e az egyik játékcsomagjukat, akkor örömmel mondtam neki igent. 

img_9179.JPG

Mi is az a SzóKiMondóka?

Ha még nem ismernétek a SzóKiMondókát, akkor röviden azt kell róluk tudni, hogy a termékeik játékosan segítik a beszéd, a mozgás, a gondolkodás és az érzelmi-szociális képesség fejlesztését a gyerekeknél, és ezzel együtt erősítik a családi kapcsolatokat is a szülő/nagyszülő/testvér bevonásával. Az a küldetésük, hogy a mai képorientált világban közelebb hozzák a gyerekekhez a szavak világát és a családoknak egy olyan rendszeres játékos elfoglaltságot biztosítsanak, amelynek segítségével minőségi időt tölthetnek egymással.

Azt hiszem, édesanyaként, a legtöbben maximálisan tudunk azonosulni ezzel a küldetéssel. Nem leszek álszent, a mi midennapjaink sem teljesen képernyőmentesek, de igyekszek odafigyelni arra, hogy ne ez tegye ki a lányok napjának nagy részét. Ha csak egy mód van rá, közösen játszunk: énekelek és mondókázok nekik, mesekönyveket nézegetünk, táncolunk, kirakósozunk, szóval olyan játékokat játszunk, amik egyszerre több érzékszervükre is hatnak, és több területen fejlesztik őket. 

A SzóKiMondóka játékcsomagjai is pont ilyenek: a mozgásos dalok, mondókák segítik a mozgáskoordináció kialakulását és a testséma erősödését, a szóalakok felismerése a gondolkodás területét stimulálja, a szavak kimondása pedig a beszédet segíti. Mindezt játékosan és szinte tejlesen észrevétlenül.

img_9421.JPG

Mikor érdemes elkezdeni?

Az ideális időpont a SzóKiMondóka program elkezdéséhez a beszédfejlődés kezdeti időszaka. Amikor a gyermek már biztosan és jól jár, akkor indul meg hirtelen a beszédfejlődése. A lányok lassan 15 hónaposak lesznek, és néhány szót már ismernek, így a lehető legjobbkor került hozzánk ez a program.

Az 5 részből álló sorozat első részét kaptuk meg, ami 2017-ben az Ország Játéka verseny nyertese lett mind a közönség, mind a szakmai zsűri szavazatai alapján "készségfejlesztő" kategóriában. Az első rész a kisgyermekeket érő első ingerek forrására, a CSALÁD-ra fókuszál. Ez a fejezet 12 db illusztrált szókártyából, egy 16 perces kisfilmból, egy Lackfi János által írt mesekönyvből és egy játékgyűjteményt is tartalmazó használati útmutatóból áll. 

Hogyan kezdj neki?

Az ismerkedést szerintem az útmutatóval érdemes kezdeni, hiszen azon túl, hogy segítséget kapunk a kártyák, a kisfilm és a mesekönyv használatával kapcsolatban, sok-sok játékötlet tartalmaz. Illetve olyan érdekes és fontos témákat is feszeget, mint például a játék szerepe, az ölben töltött idő és a tapasztalati tanulás fontossága, tehetséggondozás, zenei fejlesztés, beszédfejlesztés, szókincsfejlesztés, vagy éppen a szülő szerepe a fejlesztésben. Én a 48 oldalas kiadvány minden oldalán találtam érdekes gondolatot, amiket ki is emeltem, hogy amikor újra előveszem, akkor fókuszáltan fel tudjam eleveníteni az olvasottakat.

2_4.jpg

Szókártya

A használati útmutatóban leírtak alapján mi a szókártyákkal kezdtük a játékot. Első körben 5 olyan kártyát választottam ki, aminek a jelentését már ismerték a lányok (szem, orr, száj, kéz, tapsol). A kézikönyv is azt javasolja, hogy 3-4 kártyával kezdjük a játékkal való ismerkedést. Először megmutattam nekik a rajzot, megkérdeztem, hogy mit látnak a képen (nyilván ezt még nem tudták kimondani, úgyhogy én elismételtem nekik többször), kértem, hogy mutassák meg magukon (ezt nagyon ügyesen megcsinálták), majd pedig megnéztük a kártya hátoldalán leírva is az adott szót. A tapsol kártyára pedig elénekeltem nekik a Ha jó a kedved... című dalocskát. Ez most az egyik kedvencük. :) 

Az éneklést és a mondókázást alapból is nagyon szeretik, de azt figyeltem még meg, hogy olyan játékokkal játszanak a legszívesebben, amikben sikerélményük van. A kedvenc meséskönyvekben szinte már az összes állatot felismerik, és nagyon soknak el tudják ismételni a hangját, és a legtöbbször ezeket hozzák oda, hogy nézegessük meg. Legalább ilyen jól ismerik néhány testrészüket (fül, szem, orr, száj, haj, kéz, láb). Ezeket a plüssfigurákon és a meséskönyvben lévő embereken szoktuk elismételni naponta többször is, és most már a SzóKiMondóka kártyáival is gyakoroljuk. Tényleg azt látom rajtuk, hogy élvezik ezeket a játékokat, úgyhogy én nagyon örülök annak, hogy egymásra találtunk Violával. 

A kártyák egyébként nagyon jó minőségűek, olyan vastagságúak, mint a leporelló könyvek, így ha csak nem hagyjuk, hogy szétrágcsálják, több gyerkőcöt is ki tudnak szolgálni. Az alapcsomagban lévő kártyákon felül a webshopban további kiegészítő kártyákat lehet rendelni a szókincs bővítéséhez, de ezeket akár otthon házilag is el lehet készíteni az alapötletet követve.

img_9496.JPG

Mesekönyv

A kártyákhoz hasonlóan a mesekönyv is nagyon szemléletes. A kártyákon megjelenő szavak külön ki vannak emelve a szövegben és kis ábrákon is megjelennek rögtön a szavak után. Én azt vettem észre, hogy a lányoknak még túl sok ez a szövegmennyiség, és nincs türelmük kivárni amíg végigolvasok egy-egy oldalt, de idővel biztosan ez is jobban le fogja majd kötni őket.

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy ugyanazokra a szavakra épül a mesekönyv, mint a kártyacsomag, hiszen így változatosabb formában találkozik a gyerek ezekkel az új szavakkal, és valószínűleg jobban is rögzül, mintha csak a kártyákon vagy csak a könyvben látná őket. A könyv végén találunk még néhány mondókát és dalocskát is aranyos rajzokkal kiegészítve, ezeket már most is nagyon imádják a lányok. Folyton lapoznak hátra, hogy ezeket mondjam/énekeljem nekik.

Kisfilm

A kisfilm megtekintését 2 éves kor ellőtt az útmutató nem ajánlja, bár a doboz szerint korhatár nélkül megtekinthető. Én egy-két részletet mutattam belőle a lányoknak, hiszen ahogy már fentebb is írtam, szoktak mesét nézni, de mivel ez valóban egy film (mesés figurákkal kiegészítve), nem igazán kötötte még le őket. Én egyébként végignéztem, és nagyon aranyos dalok vannak benne, úgyhogy egy darabig most ezeket a dalokat fogjuk hallgatni úgy, hogy a háttérben megy majd a kisfilm. A dalok mellett a kártyákról és a mesekönyvből megismert szavak itt is előjönnek, ezáltal is segítve az elmélyülésüket. 

 

Összességében nekem nagyon tetszik a SzóKiMondóka alapötlete és maga a Család játékcsomag. Szuper ötletnek tartom, hogy ilyen sokféleképpen jár körbe egy-egy témát, és tényleg észrevétlenül, játszva tanítja a gyerekeket. Közben pedig összehozza a családot is. Ha 1-1,5 éves korú kisgyermeketek van, vagy ajándékot kerestek hasonló korú gyerkőcöknek, és valami igazán hasznosat vennétek, ami nem fog 2 nap múlva a sarokban porosodni, akkor szívből tudom ajánlani a SzóKiMondókát. Mi biztos be fogjuk szerezni a többi részt is a sorozatból, és a családban lévő gyerkőcöknek is tőlük fogunk szülinapi ajándékot választani.

 

Ti mennyire tartjátok fontosnak a korai fejlesztést? A Ti gyerkőcötöknek mi (volt) a kedvenc játéka ennyi idősen?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inspirallak.blog.hu/api/trackback/id/tr2315517330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása