NAPFÉNY: BARÁT VAGY ELLENSÉG?
2018. június 22. írta: K. Virág Viki

NAPFÉNY: BARÁT VAGY ELLENSÉG?

Világ életemben imádtam napozni. Otthon kertes házunk van, így ahogy megjelentek az első melegebb napsugarak, húgommal ki se lehetett rángatni minket a napozóágyból. Naptej nélkül, fél óra alatt gyönyörű csokibarna színem lett minden egyes alkalommal. Sosem égtem le, sose hámlott le a bőröm, szóval így élvezet volt a nyár minden egyes pillanata. Arra igyekeztünk odafigyelni, hogy a kritikus időben árnyékba vonuljunk, de azért előfordult, hogy a hiúság, és a minél_gyorsabban_le_akarok_barnulni győzött, és délben is a napon pácolódtunk. Aztán ahogy teltek az évek, és én is egyre tudatosabb lettem, naptej nélkül már sosem merészkedtem ki a napra, napozáskor legalábbis biztosan nem. Mára pedig eljutottam oda, hogy arckrémből is olyat választok, amiben legalább 30 faktoros fényvédő van.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért kell ennyire óvni a bőrünket a naptól, amikor annyi jótékony hatása van? Napfény nélkül a szervezetünk nem tud D-vitamint termelni, ami ugye elengedhetetlen a megfelelő csontozat kialakulásához. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy számos bőrprobléma esetében is kedvezően hat a napozás.

sunblock-1461397_1920.jpg
Arról már biztosan ti is hallottatok, hogy az egyre nagyobb mértékű káros UV-sugárzás nemcsak leégést okozhat, de a bőröregedésben (Emlékeztek arra a kamionsofőrre, akinek az arcának az a fele, amit folyton ért a nap, mennyivel ráncosabb volt, mint a másik?) és a bőrrák kialakulásában is nagy szerepe van.

A Bioderma éppen ezért indította el a Fényvédelem Hete nevű kampányát, aminek az egyik állomásán én is részt vettem és rengeteg hasznos tanácsot és tippet kaptam a napozással és a fényvédelemmel kapcsolatban. És mivel nagyon fontosnak tartom én magam is ezt a témát, mindenképpen szeretném veletek is megosztani ezeket a tudnivalókat.

A beszélgetés legfontosabb üzenete számomra az volt, hogy lehetséges egészségesen barnulni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy ismerjük a saját bőrtípusunkat (fototípusunkat), és persze ehhez mérten válasszuk ki a megfelelő faktorszámú termékeket. 

A bőr, a haj és a szem színe, illetve a barnulási képesség alapján 6 különböző fototípust különböztetünk meg. Mivel mindegyik bőrtípus másként reagál a napsugárzásra, fontos, hogy tisztában legyünk a saját fototípusunkkal, hiszen minél alacsonyabb kategóriába (1 - 3) tartozunk, annál nagyobb szüksége van a bőrünknek az erősebb faktorszámú termékekre.

  • 1. fototípus: Tejfehér, nagyon érzékeny bőr, szőke vagy vörös haj, kék vagy zöld szem és sok szeplő jellemzi. Mindig leég, soha nem barnul.
  • 2. fototípus: Világos, érzékeny bőr, szőke, vörös vagy világosbarna haj és világos vagy barna szem, néhány szeplő jellemzi. Könnyen leég, enyhén barnul.
  • 3. fototípus: Világos, közepesen érzékeny bőr, világos-, sötétbarna haj és barna szem jellemzi. Könnyen barnul, de le is éghet.
  • 4. fototípus: Kreol, kevésbé érzékeny bőr, barna/fekete haj és szemszín jellemzi. Ritkán ég le, sötétre barnul.
  • 5. fototípus: Sötétbarna bőr, fekete haj és szemszín jellemzi. Sosem ég le, mindig barnul.
  • 6. fototípus: Fekete bőr, fekete haj és szemszín jellemzi. Sosem ég le. 

img_5803_2.JPG


És, hogy mit tehetünk a bőrünk védelméért amellett, hogy jó minőségű és megfelelő faktorszámú naptejet használunk?

  • Például a kritikus időben (11 és 15 óra között) kerüljük a közvetlen napsugárzást. Fontos tudni, hogy minél kisebb az árnyék, annál erősebb az UV sugárzás, így érdemes napfénytől védett helyen átvészelni a legmelegebb órákat.
  • Fordítsunk különös figyelmet a bőrünk védelmére felhős és szeles időben is, mert bár ilyenkor nem érezzük a nap égető hatását, a káros sugarak ilyenkor is veszélyesek.
  • 2 óránként kenjük újra magunkat, főleg akkor, ha vízben tartózkodunk, hiszen a legmagasabb védelemmel rendelkező készítmény is veszít a hatékonyságából a folyamatos és erős UV sugárzás hatására.
  • Használjunk UV szűrős napszemüveget a szemek megfelelő védelméért.
  • Ügyeljünk a helyes folyadékbevitelre. Napi minimum 1,5 liter víz fogyasztása ajánlott, különösen nagy hőség esetén.

Én a Photoderm Brume Solaire SPF 50+ fényvédő testpermetet próbáltam idén nyáron, ami egy érzékeny bőrre is használható láthatatlan textúrájú spray. Nem kell elkenni, egyszerűen csak rá kell permetezni az arcra és a testre, majd pár perc alatt teljesen be is szívódik. Nagyon praktikus, mert napközben is simán lehet használni, akár egy enyhe smink fölé is. A biztonságosan zárható kupaknak köszönhetően pedig bárhová magunkkal vihetjük. A lustábbak biztosan imádni fogják, mert ezzel pikk-pakk le lehet tudni a fényvédelmet.

 

Ti mennyire figyeltek oda a megfelelő fényvédelemre? Van kedvenc terméketek/márkátok, ha naptejről van szó?

A bejegyzés trackback címe:

https://inspirallak.blog.hu/api/trackback/id/tr5314062281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása