A BLOG ÉS AMI MÖGÖTTE VAN - TEASZÜNET DÍJ
2018. július 22. írta: K. Virág Viki

A BLOG ÉS AMI MÖGÖTTE VAN - TEASZÜNET DÍJ

6 év rengeteg idő. Pontosan ennyi ideje kezdtem el blogolni, de eddig még sosem meséltem nektek a bloggal kapcsolatos érzéseimről, gondolataimról. Arról, hogy honnan és miért is indult ez az egész, szóval magáról a háttérsztoriról eddig nem esett szó. Éppen ezért különleges ez a mai nap, ugyanis egy nagyon kedves bloggerina - Sisi, a Sinspiration blog írója - engem is megjelölt a Teaszünet díjra, amiben nagyon izgalmas kérdéseket kaptam tőle a blogolással kapcsolatban. Ezekre fogok ma válaszolni, és remélem, hogy számotokra is izgalmas lesz betekinteni egy picit az Inspirál-lak kulisszái mögé. 

 

cover.jpg

 

Először viszont jöjjön a kedvenc idézetem, mert a kérdések mellett ez is része a feladatnak. Talán néhányan elmékeztek még, hogy egy időben minden reggel egy idézettel kezdtük a napot az Inspirál-lak Facebook oldalán. Nem tagadom, imádom az idézeteket. Mármint a jó idézeteket, amiknek tényleg van mondanivalójuk, és elgondolkodtatnak. Manapság mindannyian rohanunk, egy-egy jól időzített, frappáns gondolat viszont annyira be tud találni, hogy képesek vagyunk az egész világot másképp szemlélni utána. Jöjjön most az az idézet, ami nekem alapjaiban változtatta meg a világhoz való hozzáállásomat, és ami a legjobban kifejezi az értékrendemet. 

Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni. Coco Chanel

Coco Chanelt nemcsak a stílusa miatt imádom, hanem az inspiráló gondolatai miatt is. A fenti idézete ráébreszti az embert arra, hogy vásárolhat magának bármilyen drága holmikat, öltözködhet akármilyen márkás ruhákba, amíg belül - a fejében és a szívében - nem tesz rendet, addig nem lesz boldog, ez pedig kívülről is látszani fog.

 

1, Mióta írod a blogod és miért kezdtél neki?

2012. január 12-én indítottam el a blogot, ami akkor még Cheap and Chic look néven futott. Ahogy Sisi esetében, úgy nálam is egy negatív esemény indította be a folyamatokat. Elbuktam életem egyik legfontosabb(nak hitt) vizsgáján, majd miután hirtelen rengeteg szabadidőm lett, és kellett valami fogózkodó, amiből energiát meríthettem, elkezdtem írni. Azóta hálás vagyok a sorsnak azért a "bukásért", és nemcsak a blog miatt, hanem azért is, mert ha akkor nem így alakulnak a dolgok, akkor ma biztosan nem itt tartanék. 

2, Melyek a legkedvesebb emlékeid a blogoddal kapcsolatban? Mire vagy a legbüszkébb?

Lehet, hogy elcsépelten hangzik, de számomra mindig az olvasók visszajelzései a legkedvesebbek. Amikor írtok, hogy mennyire tetszett egy-egy videó, vagy, hogy ti is kipróbáltatok valamit, amit nálam láttatok, és nektek is bevált, az hihetetlen pozitív energiát ad számomra, és annyira feldobja a napom, hogy ezt nem is tudom elmondani. Mert akkor tudom, hogy van értelme annak, amit csinálok. Az, aki nincs benne ebben a blogos világban, el sem tudja képzelni, hogy mennyire sokat jelentenek ezek a személyes kapcsolatok, és egy-egy kedves üzenet. 

A legbüszkébb arra vagyok, hogy 6 év után is hiteles tudok maradni anélkül, hogy meg kellene játszanom magam, és ezt nemcsak én érzem így, hanem az olvasók is. A legutóbbi blogszülinapi kérdőívben rengeteg visszajelzést kaptam, ami megerősített abban, hogy az olvasók pontosan olyannak látják az egész Inspirál-lak "csatornát", és engem mint bloggert, amilyennek én is gondolom magamat és a blogot. Ez hatalmas elismerés és öröm a számomra, mert tudom, hogy azt az üzenetet közvetítem, amit szeretnék.

3, Van olyan dolog, amire a blogod tanított meg?

Rengeteg dolgot tanultam a blog révén, szerintem nagyon sokat fejlődtem a kommunikáció és a fotózás terén is, de a legfontosabb dolog, amit a blog tanított, az a kitartás. Én, aki korábban semmiben sem voltam kitartó, soha nem sportoltam, soha nem volt semmiféle hobbim - a szalvétagyűjtést leszámítva :D - találtam magamnak egy olyan elfoglaltságot, ami mellett több, mint 6 éven keresztül kitartottam. Nem is ez a legjobb kifejezés erre, mert ez úgy hagnziok, mintha megerőltető lett volna, de igazából sodort magával az egész, és annyira magába szippantott ez a világ, hogy egyszer sem merült fel bennem az, hogy abbahagyom. Sőt, mindig inspirált és motivált arra, hogy még jobb legyek, még jobban csináljam ezt az egészet. 

4, Hogyan készíted a képeidet? Ki fotóz? Milyen programokat, alkalmazásokat használsz?

Igazából a kezdetektől fogva minden fotót én készítek a blogra és a hozzá tartozó social media felületekre, kivéve az outfit képeket, mert azokat a férjem csinálja. Egy egészen egyszerű kis digitális fényképezpgéppel kezdtem anno, az utóbbi 3 évben pedig már egy Canon tükörreflexes géppel dolgozok. A képek nagy részét ezzel a fényképezőgéppel készítem, viszont van egy-kettő spontán kép is, amit a telefonommal fotózok. Iphone SE-m van, amivel maximálisan elégedett vagyok, mert nagyon megbízható telefon, viszont a kamerája nem a legjobb. Programok közül csak a legalapabbakat használom, a Canonnal készült képeket a PhotoScape-ben szoktam szerkeszteni. Általában ez annyiban merül ki, hogy lejjebb veszem a méretüket, és adok rájuk egy kevés fényt. A telefonomra letöltöttem vagy 4 képszerkesztő alkalmazást is, de gyakorlatilag egyiket sem használom. Ha szerkeszteni kell a képeken, akkor inkább csak az Instagram belső szerkesztőjét használom. Illetve van egy új kedvencem, az Unfold, amiben nagyon szép Insta storykat lehet készíteni. 

 

12001037_882683695171955_9062645529695273764_o.jpg

 

5, Ha dolgozol, akkor mit és hogyan tudod összeegyeztetni a blogolással, instázással?

Őszintén én nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert az egyetem elvégzése után rögtön el tudtam helyezkedni a szakmámban. Pénzügy és számvitel alap-, illetve logisztikai menedzsment mesterdiplomám van és egy olyan pozícióban kezdtem el dolgozni, amiben mindkettőt gyakorolhattam. Ez egy klasszikus 8-16-os munka, így a napjaim abszolút kiszámíthatóak. Persze mivel mi a férjemmel 4 éve együtt élünk, a munka mellett a háztartás vezetése is a napi rutin része. Sosem gondoltam volna korábban, hogy mennyi idő elmegy bevásárlással, főzéssel, mosogatással, vasalással, takarítással.

Nekem a blog mindig is egy hobbi volt, így arra csak ezek után tudtam időt szakítani. Főleg hétvégén, hiszen miután hazaértem a munkából és végeztem az itthoni teendőkkel, a nap nagy része már eltelt, és arra azért igyekeztem mindig odafigyelni, hogy a férjemmel is tudjunk minőségi időt együtt tölteni. Éppen ezért volt olyan, hogy este 11-kor ültem le megírni egy bejegyzést. De nem bántam, mert egyáltalán nem kényszerből csináltam. Nálam sosem volt konkrét menetrend, mint sok bloggernél/vloggernél, hogy mondjuk minden szombaton új cikk jelenik meg a blogon, éppen ezért sosem volt rajtam nyomás, hogy mindenáron írnom kell valamit. Voltak olyan időszakok, amikor egy teljes hónap is eltelt úgy, hogy nem frissült az oldal, de emiatt nem volt lelkiismeret furdalásom. Sosem írtam kényszerből, csak ha volt hozzá kedvem és ihletem. 

Azt viszont még nem tudom, hogy a jövő mit tartogat, hiszen most egy teljesen új "munkára", egy új szerepre készülök. Hamarosan ugyanis szülők leszünk a férjemmel. Január elejére várjuk az ikreinket, akik valószínűleg teljesen fel fogják forgatni az életünket, de az igazat megvallva már alig várjuk. :D

6, Meséld el hogyan telik egy átlagos hétköznapod!

Mivel az ikrek miatt veszélyeztetett terhesnek számítok, már a 10. héttől itthon vagyok, úgyhogy mostanában elég nyugodtak a hétköznapjaim. A férjemmel együtt kelek, reggelit és ebédet csomagolok neki, majd én is megreggelizek. Összepakolok, aztán gyorsan átpörgetem az emaileket, az Instát és a Facebookot. Ezután elvégzem a házimunkát, majd "pihenésképpen" ismét leülök a gép elé. Sokan kérdezik, hogy nem csavarodnak-e rám a falak, de az az igazság, hogy mivel elég sok mindennel foglalkozom, sosem untakozok. Egyrészt ott a blog, aztán a kis családi vállalkozásunk, illetve ezek mellett mindig csinálok valamilyen online tanfolyamot is (most éppen Instagram marketinget tanulok), úgyhogy tényleg változatosan telnek a hétköznapjaim. Nyilván, amikor a babák megszületnek, nagyon fontos lesz egy napirend kialakítása, de addig is élvezem, hogy úgy alakíthatom a napomat, ahogyan az nekem tetszik, persze mindezt úgy, hogy a feladataim el vannak végezve. 

7, Hogyan viszonyulsz a blogger eseményekhez (sajtótájékoztatókhoz)? Ha van, akkor mesélj egy-egy nagyon jó vagy rossz élményt!

Hasznosnak tartom a blogger eseményeket, mert egyrészt lehetőségem nyílik, hogy rögtön a megjelenéskor megismerjem az újdonságokat, és nektek is be tudjam mutatni őket - így segítve, hogy esetleg ne dobjatok ki feleslegesen olyan dolgokra pénzt, amik nem érik meg az árukat. Másrészt pedig én csak ilyenkor tudok találkozni a többi bloggerrel, akik közül többekkel is nagyon jó viszont ápolok. Talán többen is tudjátok, hogy én Debrecenben lakom, és hát azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy vidékiként nem olyan egyszerű eljutni egy-egy ilyen rendezvényre. Egyrészt az utazás költségei sem elhanyagolhatóak, másrészt pedig sokszor a munkával is nehéz volt összeegyeztetni. A legtöbb rendezvény hétköznap van, ami azt jelenti, hogy ha még délután 4-5 körül kezdődik is, nekem akkor is szabadságot kellett kivennem, hogy a 2,5 óra vonatúttal plusz a helyi közlekedéssel számolva időben odaérjek. Egy esetet leszámítva soha nem bántam meg, hogy időt és pénzt szántam ezekre a rendezvényre. Ezt sem szeretném megnevezni, mert nem célom senkit lejáratni. De talán érthető, hogy amikor nettó 5 órát vonatozok azért, hogy részt vegyek egy 10 perces sajtótájékoztatón, ahol az üzlet nyitását is pont akkorra időzítették, így a nagy tömeg miatt kb. 5 percet tudtam bent tölteni, akkor nem voltam túl boldog. Ne értsetek félre, nagyon örülök, amikor meghívnak egy-egy ilyen rendezvényre, hiszen ezzel elismerik a munkámat, de azt gondolom, hogy bőven van még hová fejlődnie egy-egy cégnek a blogger rendezvényeket és a bloggerekkel való kommunikációt illetően.

8, Mit tanácsolnál annak, aki most vág bele a blogba?

Ez egy nagyon jó kérdés. 6 évvel ezelőtt szerintem könnyebb volt kitűnni bloggerként, hiszen sokkal kevesebben voltunk. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne ma egy sikeres csatornát felépíteni a nulláról. Nagyon sokan meg is teszik. Hiszen ma már sokkal több platform van erre. Régen mindent önerőből kellett megoldani, ma már szerencsére a kisebb bloggereket is támogatják a cégek, így ilyen szempontból kisebb ráfordítással is lehet igényes és tartalmas csatornát működtetni. Pontos receptje ennek szerintem nincs, hiszen jó pár olyan bloggert ismerek és követek, akik hihetetlenül színvonalas tartalmat gyártanak, és mégsem karolták fel őket annyira, ahogyan azt megérdemelnék. Én azt tanácsolnám azoknak, akik most vágnak bele a blogolásba, hogy legyenek alázatosak, folyamatosan fejlesszék magukat, és ne kövessék görcsösen a trendeket, hanem inkább próbálják megtalálni a saját stílusukat, a saját hangjukat. Emellett fontosnak tartom az őszinteséget is, enélkül hosszú távon semmi nem működik, a blogolás sem.

 

Most pedig jöjjenek az én jelöltjeim:

Fanni a kedvenc anyuka bloggerem, az Anyabőrben blogról, akit még a Fanni gardróbja blogon kezdtem el követni sok-sok évvel ezelőtt. A blog indulásának első éveiben találkoztam vele személyesen is, ahol ugyan olyan őszintének és vidámnak ismertem meg, amilyennek a képein és az írásain keresztül átjön. Időközben feleség lett, és született két tündéri iker kislánya, akiket hihetetlen szeretetben, példaértékűen nevel. Imádom a lányokkal kapcsolatos sztorijait és nagyon szimpatikus, hogy az anyaság nehéz oldalát is büszkén felvállalja.

fanni_1.jpg

 

Eleni, a Titánia blog írója csodaszép képekkel kápráztat el napról napra Instagramon, a manikűrjei egyszerűen szemet gyönyörködtetőek. Emellett pedig hihetetlenól jó humorú és vicces lány. Alig várom azokat a rendezvényeket, amiken ő is ott van, mert nagyon jókat szoktunk beszélgetni, elképesztő személyiség. A blogján hétről-hétre rengeteg izgalmas terméktesztet oszt meg, úgyhogy ott is érdemes követni.

eleni.jpg

 

Djkatybeauty Katy-re a Youtube-on találtam rá, ahol első hallásra elvarázsolt a megnyugtató hangszínével és a választékos beszédével. Katy elképesztően precíz, minden témát nagyon alaposan körüljár, úgyogy ha igazán minőségi tartalmat szeretnétek olvasni/hallani, akkor mindenképpen nézzetek be hozzá. Csodás smink inspirációkért és cuki állatos képekért pedig kövessétek Instagramon. 

katy.jpg

 

Dii-vel, a Wish for Beauty bloggerinájával kb. 4 éve találkoztam először Debrecenben egy mini bloggertalálkozón, ahol rögtön éreztem, hogy nagyon egy hullámhosszon vagyunk. Judit elképesztően kedves és jó lelkű lány, és emellett elképesztően tehetséges fotós, az Instagramja olyan, mint egy gyönyörűséges fotóalbum. A csodás látványvilág pedig a blogjára is jellemző, úgy is mondhatnám, hogy ez a nyugalom szigete.

dii.jpg

 

És, hogy mikre kell válaszolniuk?

  1. Mikor és hogyan indítottad el a blogod? Mi volt az, ami miatt úgy döntöttél, hogy belevágsz?
  2. Milyen témában blogolsz, és miért pont erre esett a választásod?
  3. Szerinted mi egy blog sikerének a titka? Hogyan lehet ma kitűnni a rengeteg blogger közül?
  4. Hogyan viszonyul a környezeted ahhoz, hogy blogolsz? 
  5. Hogyan tudod összeegyeztetni a bloggerkedést az egyéb teendőiddel?
  6. Milyen hosszú távú céljaid vannak a blogolással kapcsolatban?
  7. Mi az, ami folyamatosan motivál és inspirál?
  8. Mi a véleményed a követővásárlásról?

 

A szabályok a következők:

  • Említsd meg azt, akitől a díjat kaptad. Másold be a szabályokat a bejegyzésedbe te is.
  • Mielőtt megválaszolnád a kérdéseket, illessz be egy idézetet, amiről azt gondolod, hogy a legjobban illik hozzád, jellemez téged.
  • Válaszold meg a 8 kérdést, amiket a téged díjazó blogger tett fel.
  • Írj újabb 8 kérdést, amiket majd a te jelöltjeid fognak megválaszolni.
  • Jelöld meg azokat a bloggereket a blogjaikkal együtt, akiket megjutalmazol a díjjal, és pár szóban mutasd be őket.

 

Köszönöm szépen Sisinek, hogy gondolt rám, és továbbajándékozta nekem ezt a díjat. És nektek is köszönöm, ha elolvastátok az egész sztorit. Remélem, hogy ebből a megvilágításból is érdekesnek találtátok az Inspirál-lak csatornát. Ha esetleg bármi érdekelne titeket a témával kapcsolatban, akkor nyugodtan írjatok. :) És persze kövessétek a lányok blogjait is, hiszen remélhetőleg hamarosan őket is megismerhetitek egy picit közelebbről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://inspirallak.blog.hu/api/trackback/id/tr8214114171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djkaty_sch 2018.09.10. 18:42:13

Nagyon-nagyon feldobtad a napomat ezzel, köszönöm szépen! A bloggertalálkozóknál egyébként számomra is fontos, hogy találkozhatok más bloggerekkel, pl. Veled, mert mindig mosolygós és kedves vagy, és rendkívüli nyugalom árad Belőled. Az pedig hihetetlen, hogy mennyire tartós beszélgetések alakulnak ki szinte mindig. Messze nem áll meg a szépségápolás témájánál a dolog, és épp emiatt nagyon sokat jelentenek nekem ezek a csevegések. :-) Az ikrekre és magadra pedig nagyon vigyázz, puszillak! Katy
süti beállítások módosítása