ÁLOMBÓL VALÓSÁG - HATÉKONY CÉLMEGVALÓSÍTÁS 5 LÉPÉSBEN
2018. január 15. írta: K. Virág Viki

ÁLOMBÓL VALÓSÁG - HATÉKONY CÉLMEGVALÓSÍTÁS 5 LÉPÉSBEN

Az új év kezdete jó alkalom arra, hogy számot vessünk a mögöttünk álló esztendővel és megtervezzük a következőt. Ilyenkor a legtöbben különféle fogadalmakat tesznek, például, hogy gyakrabban lejárnak majd edzeni, vagy, hogy folyékonyan megtanulnak egy újabb idegen nyelvet. Az igazat megvallva, én ezeknek a fogadalmaknak nem látom túl sok értelmét, hiszen nem elég konkrétak ahhoz, hogy megvalósíthatóak legyenek. Mert honnan is tudhatnánk pontosan, hogy mennyi az a "gyakrabban", vagy, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy megtanultunk egy újabb idegen nyelvet. Ezek helyett szerintem sokkal célravezetőbb, ha konkrét célokat tűzünk ki magunk elé. De, hogy milyen is a konkrét cél, és hogyan lehet a leghatékonyabban elérni?

goal-planner.png
A hatékony cél megfelel a SMART szempontnak, azaz

Specific - specifikus

Measurable - mérhető

Attainable - elérhető

Relevant - hihető számodra

Time based - időhöz kötött

Az idegen nyelves példánál maradva, a SMART szempontoknak megfelelő cél például így hangzik: 2018. szeptemberében a római nyaralásunkon olasz idegenvezetést fogok kérni a Colosseumban, amit én fogok tolmácsolni a család többi tagjának
Érzed a különbséget, ugye?


Most pedig jöjjön az 5 lépés, amiket követve Te is könnyedén el fogod tudni érni a céljaidat.

 

1. lépés: Az égő vágy


Először is fontos, hogy égő vággyal akard az adott dolgot, amit célként kitűztél magad elé. Ha jól fogalmaztad meg, azaz mind az 5 SMART szempontnak megfelel, akkor ezzel nem lesz gond. A legnagyobb hiba a tervezésénél az szokott lenni, amikor egyszerre túl sok mindent akarunk, túl sok célt tűzünk ki magunk elé, és így egyikre sem tudunk kellőképpen koncentrálni, egyikkel kapcsolatban sem tud kialakulni bennünk az égő vágy. Ezért célszerűbb mindig 1-1 nagyobb területre koncentrálni.

wall-art-for-facebook-ce-article.jpg


2. lépés: Bontsd lépésekre


Ha megvan benned az égő vágy, és pontosan tudod, hogy mit akarsz elérni, akkor fontos, hogy készíts egy akciótervet, amiben pontról pontra leírod, hogy milyen lépéseket fogsz megtenni a cél eléréséért. Gyakorlatilag egy teendőlistát kell készítened. Ezeket érdemes elég részletesen kidolgoznod, és akár havi bontásban összeírnod, hogy mindig tudd, mi a következő lépés. Hiszen tudod...

Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik. /Lao-ce/


3. lépés: Tűzz ki határidőket


Ha megvan, hogy pontosan mikorra akarod elérni a kitűzött célt, és azt is látod, hogy ehhez milyen lépéseket kell tenned, akkor csak annyi a dolgod, hogy minden lépéshez adj egy határidőt, így folyamatosan nyomon tudod követni, hogy merre tartasz. És egyből tudsz korrigálni ha azt látod, hogy nem az eredeti terv szerint alakulnak a dolgok.

decision-making-700.jpg
4
. lépés: Alakíts ki új szokásokat

A történelem folyamán sokan sokféleképpen megfogalmazták már azt, hogy ha továbbra is ugyanazt csináljuk mint korábban, akkor ugyanazt az eredményt fogjuk elérni, mint korábban. Ha belegondolsz, ez teljesen logikus. Hiszen ha a korábbi szokásaink megfelelőek lennének, akkor már valószínűleg régen elértük volna a hőn áhított célt. De mivel ez nem így van, valószínűleg változtatnunk kell, és új szokásokat kell kialakítanunk. Érdemes belelapozni néhány sikeres ember életrajzi könyvébe, hiszen tőlük rengeteg hasznos szokást leshetünk el. 

"Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél!" /Coco Chanel/


5. lépés: Vizualizálj


A célok elérésének egyik legfontosabb lépése a vizualizáció, erre érdemes minden nap szánnod néhány percet. Ilyenkor gondolkozz úgy, mintha már sikerült volna elérned a kitűzött célt. Próbáld meg elképzelni, hogy milyen érzések kavarognak majd benned, kik lesznek körülötted, éppen mit fogsz csinálni. Fontos, hogy az érzés is meglegyen, hiszen így tudod teljes egészében magadévá tenni a kitűzött célt. Először biztosan nehéz és furcsa lesz, de hidd el, idővel bele fogsz jönni. 

 

Ha pedig szükséged lenne egy kis extra lendületre, akkor töltsd le a

2018-as Inspirációs naplót amiben számos motiváló feladat és idézet

segít abban, hogy folyamatosan az úton tudj maradni. 

 

 


Képek forrása: 1, 2, 3

A bejegyzés trackback címe:

https://inspirallak.blog.hu/api/trackback/id/tr7213575639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása